Chrup byl v minulosti často velmi zanedbávanou částí těla, na jejíž nemoci se pohlíželo jako na přirozený koloběh. Tato skutečnost byla nejspíše dána tím, že na vypadávání zubů je člověk tak nějak zvyklý, jelikož v ranném stádiu života přichází k obměně původních mléčných zubů. Navíc postupující opotřebení jednotlivých zubů vedlo k jejich napadení bakteriemi a mělo velmi bolestivý průběh, takže jeho odstranění bylo nakonec pro majitele úlevou. Až koncem minulého století se začalo více dbát na prevenci zubního kazu a metody i nástroje sloužící k tomuto účelu se za poslední desetiletí výrazně rozvinuly do dnešní podoby a stále dále rozvíjejí. Nejen profesionální dentální hygienisté tak mají k dispozici techniku i látky k odstranění plaku, jež je nebezpečným prostředím pro množení bakterií způsobujících záněty, narušení skloviny a zubní kaz.
Nebezpečí zubního kazu a mechanismus jeho vzniku
Zubní kaz je onemocnění, při kterém dochází k postupnému narušování zubní masy a jejímu rozkládání působením bakterií, které se živí cukry přítomnými v potravě. Sklony ke vzniku zubního kazu se mezi lidmi liší, a to s ohledem na složení a odolnost samotných zubů a na prostředí, které v ústech převládá. Ke vzniku zubního kazu pak přispívá především nedostatečná hygieny, při níž ulpívají zbytky potravy na zubech a v mezizubních prostorách, a umožňují tak usazování plaku a množení bakterií. Ty postupně narušují zubní skloviny (ochranný obal) a následně i zubní tkáň. Léčba zubního kazu pak vyžaduje odstranění poškozených částí zuby a úpravu odhaleného povrchu tak, aby bylo zamezeno dalšímu přístupu bakterií.
Nebezpečí paradontózy
Kromě zubního kazu hrozí ústní dutině v důsledku nepřiměřené hygieny další nemoci, z nichž nejčastější je zánět dásní přecházející v paradontózu. I v tomto případě jsou na vině bakterie žijící v zubním plaku, které nejenže rozkládají zubní sklovinu, ale opakovaným zánětem také způsobují, že dochází k ústupu dásní a odhalování zubních krčků. Tímto jsou zuby více náchylné k poškození a přestávají být pevně usazeny v dásní, která by je chránila. Důsledkem je pak viklání zubů, které může přejít až k jejich samovolnému vypadnutí.
Prevence zubního kazu a paradontózy
Aby mohl vzniknout zubní kaz nebo se rozvíjet zánět dásní, musí být splněny základní podmínky, kterými jsou především přítomnost bakterií v ústní dutině a vhodné prostředí pro jejich množení (nedostatečné slinění, kyselejší charakter apod.). Někteří jedinci jsou k tomuto procesu více náchylní přirozeným prostředím a mikroflóru v ústech. I ti šťastnější, kterým se zubní kazy i záněty dásní úspěšně vyhýbají, by však měly dbát na několik zásad, které tento trend podpoří. Jedná se především o následující:
- správná životospráva
- pravidelná a účinná hygiena
- preventivní prohlídky u zubního lékaře i na dentální hygieně
Jak životospráva ovlivňuje zdraví zubů a dásní
Vzhledem ke skutečnosti, že potrava je primárním zdrojem energie mikrobů v ústech a zároveň ovlivňuje charakteristiky prostředí ústní dutiny, jsou správná životospráva s odpovídajícím jídelníčkem jedním z hlavních faktorů vzniku zubního kazu nebo zanícení dásní. Bakterie v ústech se živí především cukry, omezení jejich příjmu tak může mít pozitivní vliv na zdraví chrupu. Stejně tak by to člověk neměl přehánět s potravinami a nápoji s vyšším obsahem kyselin, které vytváří vhodné podmínky pro vznik plaku a jeho usazování na zubech.
Správná domácí prevence
Každodenní hygiena ústní dutiny by měla být prováděna kartáčkem v takové tvrdosti, která odpovídá vašim potřebám a zubní pastou s příhodným složením s obsahem prospěšných minerálů. V tomto směru je důležitá správná technika čištění, jejíž pomocí dojde k odstraňování plaku také z prostoru mezi dásní a povrchem zubu, nejen ze zubních plošek (jestli si nejste jisti, zda si zuby čistíte správně, lze si pořídit tablety, které plak obarví a pomohou vám se jej zbavit) – nebezpečný je především dlouhodobý plak, který nabývá na pevnosti a způsobuje úbytek zubní tkáně. Kromě kartáčku a pasty je dobré využívat dalších pomůcek, jako jsou kartáčky mezizubní, solokartáčky a zubní nit, jejichž prostřednictvím se vám podaří odstranit veškeré zbytky jídla také z mezizubních prostor. Vhodné je také používat pravidelně ústní vodu, která redukuje množství bakterií v ústech.
Prevence profesionální
Domácí prevence by měla být doplněna profesionální péči zahrnující pravidelné kontroly u dentisty, a pak také na zubní hygieně. Tam provedou posouzení stavu chrupu, jeho důkladné vyčištění a nainstruují vás, jak si zuby správně čistit.